• Huvudpartners

Tisdag Tis 16 Maj Maj
Tisdag Tis 30 Maj Maj
Onsdag Ons 14 Juni Jun
Tisdag Tis 20 Juni Jun
Onsdag Ons 5 Juli Jul
Tisdag Tis 11 Juli Jul
Tisdag Tis 18 Juli Jul
Onsdag Ons 19 Juli Jul
Tisdag Tis 1 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun
Tisdag Tis 11 Juni Jun
Tisdag Tis 18 Juni Jun
Tisdag Tis 25 Juni Jun
Tisdag Tis 2 Juli Jul
Onsdag Ons 3 Juli Jul
Tisdag Tis 16 Juli Jul
Tisdag Tis 23 Juli Jul
Tisdag Tis 30 Juli Jul
Tisdag Tis 6 Augusti Aug
Tisdag Tis 13 Augusti Aug

Situationen runt Maksym Drabik

17 januari 2020 20:22
FÖRARE

Efter en turbulent vecka för Maksym Drabik gör klubben nu ett uttalande om läget och det som framkommit så här långt.


För en vecka sedan kom information om att Maksym Drabik fastnat i en dopingkontroll i Polen. Den mediala effekten i Polen har varit massiv och många olika rykten har florerat. Eftersom vi inte har någon ambition om att också spekulera och sprida vidare felaktig information har veckan ägnats åt att samla fakta.

Det vi har fått till oss är att Maksym den 22:a september, i samband med den andra finalmatchen i polska ligan, togs in för dopingkontroll. Kontrollen i sig gav inget utslag. På frågor som ställdes svarade Maksym dock uppriktigt att han fyra dagar innan finalmatchen fått ett näringstillskott i droppform. Näringsämnet är vanligt och används av såväl speedwayförare som andra idrottare, både på klinik och via klubbläkare. Syftet är att påskynda återhämtning och hjälpa till att hålla vätskebalansen. Detta ämne är inte förbjudet i sig, men reglerat till att man maximalt får ta 100 ml per 12 timmar. Maksym hade av sin polska klubb Wroclaws läkare fått 500 ml vid ett tillfälle. Han hade kunnat ta 200 ml per dygn flera dagar i rad och därmed totalt en större mängd. Men fallet handlar alltså om för stor mängd vid ett tillfälle.

Maksym är en renlevnadsmänniska. Han dricker ingen alkohol, äter bara vegetariskt och sköter sin kropp minutiöst. En oerhört seriös idrottsman och bra person som alltid kommer maximalt förberedd till tävlingar. Han hade under hösten problem med magen, delvis baserat på kostomläggning, och avstod några matcher i Polen på grund av detta. Han hade svårt att hålla vikt och vätskebalans och förlorade styrka. För snabbare återhämtning inför sista avgörande finalmatchen gav klubbens läkare detta tillskott.

Det som hänt är givetvis otroligt olyckligt. För Maksym, både som idrottsman och person, är det en personlig tragedi och han är djupt bedrövad. Det är hårt tryck på förarna i Polen och klubbens läkare ifrågasätts normalt sett inte. Samtidigt är det ytterst upp till var och en att ha koll på vad man får i sig och vilka regler som gäller. Detta ansvar kan aldrig läggas på någon annan, även om man givetvis kan ha synpunkter på klubbens och läkarens roll i detta.

Från Lejonens håll är det solklart att vi tar avstånd från all form av doping, fusk eller andra regelbrott. Det är också tydligt reglerat i våra förarkontrakt. Det straff Maksym kan komma att få för detta får vi acceptera, men hoppas självklart att situationen bedöms som lindrig givet de fakta vi fått till oss. Lika självklart är det för oss att stötta personen Maksym Drabik i den situation han som idrottsman försatt sig i.

Vi kommer inte att spekulera kring utfallet av situationen. Preliminärt ska ärendet hanteras under februari och vi hoppas på snabbt besked. Vi har naturligtvis diskuterat olika alterantiv för truppen och laget beroende på hur en eventuell avstängning kan se ut. Vi har en bra och bred trupp redan som det är men har också tagit kontakter för att ha olika alternativ på plats vid behov.